Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Výborný článek, karma+ R^ Přesto pár komentářů:

VĚCNÉ NÁMITKY:

1) „jeden druh chleba“ – pamatuju přinejmenším šumavu a kmínový. Obdobně „jeden sejr“  to fakt pravda není.

2) Levné potraviny jsou mýtus, protože platy byly adekvátně menší. Jestli bylo něco opravdu levné, tak bydlení, benzín a nafta, možná elektřina, ale potraviny to fakt nebyly.

K PRAVOPISU (zcela na okraj):

1) „V kině běželi jen filmy z komouš bloku“ BĚŽELY (shoda podmětu s přísudkem) 2) „Počítače se výhradně pašovaly ze západu, nebo kupovali v Tuzexu“ KUPOVALY (totéž) 3) „se svejma 12ti procentama“ čeština nezná flexi číslic, takže žádné -ti a podobné. Správně je to takto: „se svejma 12 procentama“

5 2
možnosti
Foto

D86a54n 96V91á52v52r39a

24. 10. 2013 18:02

Tak hrubek mi u takhle dlouhého textu pár uteklo, ale zbytek jsou záměrné paskvily v rámci nespisovného a sarkastického ladění textu :) Ale díky za upozornění.

0 0
možnosti
AGK

Dal jsem to precist jednomu kolegovi v praci. Cikan,ale makacenko vsak iq mi imalni. Za prve..to bylo na nej dlouhe a nebavilo ho to cist. V bodech si to procetl a prohlasil, ze nic z toho mu nevadilo. Na vanoce mel kolekce, mel praci, mel jidlo..sluyne si nakradl. Nic vic nez cigara a jidlo a blbosti na videu ho nezajimaji. Rocnik 72.

4 0
možnosti
Foto

S něčím lze souhlasit, s něčím ne. Tak i za totality byly v Praze podniky, kde se dalo večeřet při svíčkách, v kinech běželo mnoho amerických filmů, dokonce i ten první Indiana Jones, Tajemná záře nad Pacifikem, westerny, detektivky atp. Televize odvysílala díl Profesionálů Člen klanu, který byl v Anglii zakázán. Venkovské amatérské bigbeatové skupiny nemusely před kulturní komisi, musely jen mít zřizovatele (většinou to byla nějaká závodní organizace SSM, ale třeba můj kamarád měl za zřizovatele Svaz zahrádkářů). Pořadník na auta byl zrušen nejdéle v polovině sedmdesátých let. Ano, komunisté leccos zruinovali, ale leccos zruinovali i kapitalisté (barrandovské Terasy, Hrabalův automat svět v Libni, koupaliště Džbán v Šárce atp.). Mohl bych takhto vyvracet autorova tvrzení bod po bodu, ale zakončím jednoduchým konstatováním: Nic není (a nebylo) černobílé...

17 4
možnosti
MP

„Nic není (a nebylo) černobílé...“ – Ani černobílá televize? ;-)

3 2
možnosti

pane Nigrin, k tomu Polsku. Asi jste nikdy nemusel absolvovat to co já, aby svýmu klukovi koupil v 85tým roce třeba šmoulí čepičku, bez které to ve školce prostě nešlo :-). Víte pane, ten kdo neměl známý všude a netopil se v bonech, ten musel jet na trhy až do Polska, ale to nebylo vůbec jednoduchý. Jelo se načerno jako tranzitem do Německa, jinak bez pozvání vás tam nepustili. Ona tam byla totiž ta ošklivá Solidarnoszc,a pak měli papeže, takže zapomňte na nějaký volný průjezd, jako dnes, bez občanky.  

A protože možná trpíte amnézií, tak vám to raději popíšu, možná to pomůže o víkendu i některým mladším, co to nezažili. 

jelo se autem na přechod Habartice/Zawidów, tam jste musel celníkům nalhat, že jedete do NDR a že si to zkracujete do Gorlitzu. Hodně záviselo jak se celník vyspal a kdo se jim nelíbil, toho taky klidně nepustili. Pak pár kilometrů směr DDR, odbočit doprava směr Lubaň a pak hurá Jelenia Góra. Tam byly trhy, kde se dalo koupit bez bonů vše a možná ještě něco navíc, pro obyčejného Čecha takový malý ráj. Pak zpátky přes přechod Zgorzelec/Görlitz do DDR. Po pár desítkách kilometrů testů tlumičů na dederónské dálnici a malé nákupní zastávce v Drážďanech (levné a na svou dobu slušné dětské oblečení) se našel "vhodný" přechod zpět do ČR, doporučovalo se co nejdál od hranic z Polskem, aby to celníky nenapadlo, že se tam člověk stavil a něco koupil. Takže například Zinnwald. Po cestě bylo nutné samozřejmě na nějakém odpočívadle všechno dobře ve škodověnce poschovávat a připravit stovku pro celníky nebo tvrdý Sparty. A kdo měl štěstí, hezkou manželku která se na celníky pěkně culila a jel třeba v noci či pozdě večer, tak měl i šanci projet. Naštěstí občas na čáře sloužili taky dobří lidé a nejen vymazané komunistické mozky. 

Takže článek není demagogie a autor má pravdu. Pokud vzpomínáte v dobrém na hroudu másla a buřta, nebudu vám to brát. Ale já a většina těch, co pak chodili na Václavák, chtěl tehdy trochu víc. Ale to už je na jinou diskuzi.

11 2
možnosti
DK

Bydlel jste na špatné adrese...my jsme byli s Poláky všichni příbuzní a tak jsme trvale měli jednorázové propustky. Já chodila i s dětmi a s klidem jsem si vezla celý robot...celník se koukl na mne..pak na děti a řekl..jděte... odotýkám, že jsem tam neměla jedného příbuzného, ale mí kolegové mne přibrali do rodinyV

1 0
možnosti
Foto

Směrodatné je, že za komunistů se životní úroveň stále zvyšovala, a to všem. Například moji rodiče ještě chodili do školy bosky a u sedláka pracovali jen za trochu brambor. Pak za války a ještě chvíli v padesátých to nebylo o moc lepší. Ale postupně se to stále zlepšovalo a v osmdesátých už se měli všichni dost dobře - to ale odporuje ideologii nadlidí, podle kterých se obyčejný člověk nemůže mít dobře, protože obyčejný člověk nesmí mít roupy a jeho jedinou starostí musí být, kde nejlevněji sehnat kus žvance, aby na zítřejší šichtě podal pro nadlidi opět nejlepší výkon. Kdyby nepodal, mohl by skončit jako nezaměstnaný nebo jako bezdomovec či žebrák - tito mají v této společnosti také svoji užitečnou a nezastupitelnou úlohu.

6 19
možnosti
Foto

D60a89n 80V88á55v98r11a

24. 10. 2013 10:41

Vážená soudružko. Moje babička taky chodila bosky a taky mlátila ručně obolí cepem. Než jim komáři sebrali statek a měla holou řiť ve frontě na brambory. A to, že jsme se měli v pozdějších letech dobře, to si asi děláte prdel, že jo? Proto asi všichni slintali nad katalogama ze západního německa a strašně, ale opravdu strašně jim záviděli jak se mají dobře. Proto asi když někdo přišel v německu do obchoďáku, tak málem omdlel, že to opravdu existuje. A kecy o tom, že v německu byla taky bída, si nechte od cesty. Nebyla.

20 1
možnosti
OS

Autore, říkáte, že "...komunismus je utopická ideologie založená na představě..." atd. Prosím Vás pěkně, a na jakých představách je založena teorie o demokracii, svobodě a podnikání? Na idealistických a naivních premisách, že lidé jsou rozumní a dobří, že demokraticky zvolení zástupci jsou ti nejlepší z nejlepších a myslí jen na prospěch společnosti, že lidé jsou si ve svobodě a před zákonem rovni, že co živnostník a podnikatel, to altruista, poctivý a slušný dříč. "Vaše ideologie" vychází dokonce z šílené představy "přírodních" zákonů, že člověk je totéž co zvíře nebo rostlina v džungli, bojující všemi prostředky o přežití, nebo se obhajuje tisíciletými tradicemi a dogmaty tvrdíce, že tak to bylo a tak to musí být správné. Že se mýlí si ani na vteřinu nepřipouští, nezapochybuje.

Na ty Vaše další antikomunistické "argumenty" opravdu nemá cenu reagovat. Vy víte své, já vím své...

7 11
možnosti
Foto

J52i49ř84í 48K73i73n58d13l

24. 10. 2013 10:33

AD: Slováček .

Teorie demokracie je založena na uspořádání státu ve kterém lid ( řecky demos) tedy společenství všech plnoprávných občanů a ne pouze jedinec nebo malá skupina, či skupiny mocných (KSČ) vykonává správu věcí společných, veřejných, včetně vládnutí- neboli suverenitu.

Co se týká svobody poslouží pár citátů

Svoboda znamená zodpovědnost. To je důvod, proč se jí většina z nás obává.“ G.B Shaw.

„Vezmi mu svobodu, a již není člověkem, ale polním živočichem.“ Ján Kollár

8 1
možnosti
Foto

Popsal jste skvěle ten "ráj", ve kterém jsme žili a R^R^. Ač to vyznělo sarkasticky, komančové si budou nadále v budoucím parlamentu hrát na důležitý, protože je "někdo" bude potřebovat. Vymezovat se vůči ním nemá cenu, měli se rovnou zakázat. Jenomže... Nejsme jako oni (bez paměti), že?

4 3
možnosti
DK

Bože, co to za hlupáka napsal tento článek....Opravdu leccos nebylo, ale u mnoha věcí jste zapomněl na technický pokrok, takže v dané době to jinak prostě nešlo. Jako pamětník si pamatuji na vesnici sekání obilí kosou, mlátičku (všeho se vždy zúčastnila rodina, sousedé apod.). Maso nebylo u nás ani na západě...takže vše se postupně vyvíjelo...měřítkem spůolečenství nejsou džíny, žvýkačky apod...Také jsme měli spoustu vynikajících vědců, malířů a učitelů...takže neházejte vše na komunisty, ale raději si přečtěte něco o technickém pokroku a tipněte si, za jak dlouho budete očípován, aby hrstka vyvolených o vás věděla vše a mohla vámi manipulovat....!!!!!!!!

2 12
možnosti
JK

když se mluví o komunistické podpoře vědy, vždycky si vzpomenu na nejmenovaného českého držitele Nobelovy ceny a to, že si musel technické zařízení vyrobit z hračkářské stavebnice syna.

6 2
možnosti
KV

K87a47r85e64l 88V96a89l53i43š

24. 10. 2013 9:55

Se vším musím souhlasit, protože jsem to tak prožil. V těch frontách na maso a kola jako bych se viděl.

Karma jak Brno. R^

16 0
možnosti
PH

Já rovněž i na mléko od krav, které měly tuberkulózu.

5 1
možnosti
MN

kdyby nebyl clanek demagogicky a mnoho udaju jen z hlediska osobniho dojmu, mozna by se to dalo cist. Snad by bylo  zajimave vedle tech vasich fotografii dat ty z dneska, protoze i dnes se daji vybrat otlucene fasady domu takze nepoznate jestli to nahodou nebylo foceno tesne po valce. Jidlo spatne nebylo to vam budu oponovat - naopak chodil jsem jako kluk nakupovat do konzumu maslo vazene z hroudy - skutecne maslo...  mleko z konve nalevane, Pecivo privezli do konzumu teple a dobre. Sunka byla sunkou a ne z poloviny vodou. Parek ci burt byl burtem z masa a ne ze soji ... taky vedle nekterych fotek dejte fotky jak to bylo v te dobe v zahranici - jak treba v te dobe vypadala technika tam.  Neda se preci srovnavat dnesek s dobou pred padesati lety. To je zcestne! Cestovani o kterem pisete, ze se nedalo cestovat snad ani do Polska je nesmysl. Mohl bych vam dolozit katalogem CKM z r 88 o cestach i do kapitalisticke ciziny. Ta doba byla v mnohem spatna .. ale je treba ji ukazovat objektivne a ne zaujate. To k nicemu nevede - lidem kteri v te dobe zili napovite jen to, ze o tom nic nevite, nebo ze vam nekdo tehdy slapnul na kuri oko. Uveri vam ti, kteri v te dobe nezili a nemaji nikoho kdo by jim objektive rekl jaka je pravda!

8 14
možnosti
KC

V jednom blogu nelze popsat tehdejší dobu, ale v jádru má autor pravdu.

13 1
možnosti
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10646x
Dělám videohry. Dřív jsem tu měl napsané, že jsem liberál, ale to bylo před tím, než se zcela otočil význam toho slova. Jsem tedy v něčem konzervativec, v něčem libertarián, ale škatulky my jsou vlastně zcela ukradené a řídím se podle sebe.

Facebook

Twitter

Instagram

Seznam rubrik