Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ynhoj

17. 6. 2011 22:25
Bílá Hora...

Když se nezaplatí žoldnéřům tak se nelze divit, že na Bílé hoře dopadlo jak dopadlo.......Žižka byl trochu rozporuplná osobnost....Masaryk je trochu démonizován jakožto člověk bez chyb, ale nechal střílet do dělníků....První zrada byla v roce 1938, mobilisace zrušena...I proti přesile stálo za to bojovat, Německo tenkrát nemělo ještě takovou sílu, mělo by od nás velké škody a možná by se rozpohybovala i váhající Evropa...Já osobně Švejkovinu rád nemám, jelikož mám kromě CZ krve i rakouskou, Litevskou a německou tak i přesto bych tuto kotlinu bránil, je to totiž můj domov, moje vlast...!

0 0
možnosti

Vlastimil.Kornas

20. 6. 2011 22:03
Re: Bílá Hora...

Lepší řešení,když už jsme od spojenců dostali striktně nařízeno poctivě pracovat pro Velkoněmeckou říši,přivítat Wehrmacht chebem a solí,pořádně ho vyzbrojit a nechat se vyřádit na druhém konci Evropy.A kdo si počká,ten se dočká,i zastřílet si po Němcích se po válce v pohodě beztrestně dalo...

0 0
možnosti

kladivo a srp, naroste ti hrb

12. 5. 2011 22:24
Ve srovnání s F.Matějkou

nepíšete alespoň žádné bláboly.

:-)R^

0 0
možnosti

holcman

11. 5. 2011 12:15
Ty Vávra, psat teda umíš.

Toto se ti fakt zadařilo a já ti dám karmisko.   :o))

Ale bacha na borce geróje, co si na českýho bojovníka jenom hrajou, když vo nic nejde. Fanóša a jeho grupu znáš? To je taky jeden takovej.

0 0
možnosti

Daniel Vávra

11. 5. 2011 15:15
Re: Ty Vávra, psat teda umíš.

Nerad bych aby to vypadalo, že se stylizuju do nějakého hrdiny. To jestli se člověk posere nebo ne zjisti až když dojde na lámání chleba. A to, že napíšu, že si vážím těch kteří se neposrali v minulosti snad zůstává platné i kdybych se já sám v podobné situaci posral. Co můžu říct snad s jistotou je, že když už bych se posral, alespoň bych si to přiznal a na mojí úctě k těm statečným by se nic nezměnilo. Ne každý to tak má :)

0 0
možnosti

petrph

11. 5. 2011 9:21
asi to bude znít surově

Ale z pohledu tak posledních 500 let skutečně skoro každý zájemce o naše území si nás podrobil a do těch koncentráků nás nahnal. To prosím není o odvaze či zbabělosti, to je o čistě matematickém porovnání počtu obránců a útočníků. Takový je historický vývoj Evropy,koncentrování mocností a likvidace malých národů.

To co někoho může mýlit je to, že i ony mocnosti se v průběhu historie měnily a hroutily, takže v určitém krátkém mezidobí po pádu jedné mohl mít český národ kratičko pocit vlastní svobody, odvahy a důležitosti.Než si nás vyhlídla další velmoc, naše odvaha před ní klesla do kalhot, o svobodu jsme přišli raz dva a pocit důležitosti byl ten tam...

0 0
možnosti

thunder-bolt

11. 5. 2011 8:12
Za tento stát bojovat a položit život by byla velká chyba!!!

Tento stát byl založen nedemokratickým způsobem hrstkou politiků v čele s Masarykem k vůli a zájmům tehdejších mocností. Tento stát nevznikl láskou, ale nenávistí. Pokud budu hovořit "jazykem kmene autora článku", pak tento stát má systémovou chybu v jádru. Morální devastace přece nezačala v roce 1948 nebo 1938. ta začala již v roce 1918. Je třeba si uvědomit, že pokud stát označí za hrdiny několik tisíc dezertérů a cca milionu poctivých vojáků zakáže nosit vyznamenání za statečnost, jestliže je za příklad dáván středověký loupežník a jsou zcela zapomenuti velcí vojevůdci jako například maršál Radecký a tím je místo věrnosti (a lásky )dávana za příklad nenávist a vzpoura, pak se "dav" tímto po 100 letech "masáže" začne řídit.

0 0
možnosti

petrph

11. 5. 2011 9:31
Re: Za tento stát bojovat a položit život by byla velká chyba!!!

Je to sice tak, ale právě tato imaginace a oslava legií umožnil Masarykovi vůbec jednat se západními mocnostmi o vzniku samostatného českého státu.Kdyby poctivě přiznal že onen cca milion českých poctivých vojáků bojuje věrně za císaře pána, tak by se s ním asi nikdo nebavil, a i po prohrané válce by si mohlo Rakousko udržet Česko jako součást svého státu..

0 0
možnosti

Gašpo

11. 5. 2011 8:00
Je mi trochu hlúpe to písať, pretože hoc český občan

nie som príslušníkom národa, ale slovenský národ je na tom veľmi podobne.

Donedávna som zaryte hlásal myšlienku, že politika nie je reprezentant národa, že tá žumpa priťahuje len póvl, ktorý nie je hodné brať ako reprezentačný vzorok populácie. Už som si nie tak istý.

Viete, ak má národ silnú potrebu upínať sa k tradíciám, alebo hokejovým reprezentantom a podobne, o niečom to značí. Je to zúfalá snaha dokázať si, že to nie je až také špatné ako to vypadá. Samotné národné cítenie je vec veľmi virtuálna, synonymom je stádovosť. Stádo sa zhlukuje v prípade ohrozenia.

Osobne mám radšej slušné, čestné a inteligentné indivíduá, než stádo s neviemako príťažlivými tradíciami.

Bohužiaľ mám pocit, že v súčasnosti sa tento národ dá smelo označiť za stádo podvodníkov, zlodejov, zbabelcov a pivných inteligentov, pokiaľ sa budeme držať priemeru. Pretože to máte ako s priemerným platom. Priemer vytvára exponovaná menšina a tá tu bohužiaľ funguje veľmi výrazne. Už preto mi tá národná nota moc neladí.

0 0
možnosti

kaktusak

11. 5. 2011 0:32
Dnešní režim se paktuje s agresory

a s válečnými zločinci. Jediný, kdo ohrožuje mír, je NATO.

Co ztratili Češi v Afghánistánu, jaké tam mohou mít nepřátele? No teď už ano, po desetileté okupaci. Pak se ale nelze divit, když se ponížený národ chce mstít.

Masaryk svým rozdmýcháváním ruské občanské války zavinil smrt několika miliónů lidí. Za první republiky tady vládli hlavně korupčníci. A dovedli republiku k naprostému krachu, ekonomickému, sociálnímu i politickému.

0 0
možnosti

Daniel Vávra

11. 5. 2011 0:56
Re: Dnešní režim se paktuje s agresory

Masaryk zavinil občanskou válku v rusku? To jsou mi noviny. To, že za první války všechno nefungovalo jak mělo je možná pravda, ale i tak jsme patřili k nejvyspělejším státům v evropě a vzhledem k tomu, že ve světě probíhala megakrize, tak jsme na tom byli ještě dost dobře, takže vaše bláboly o naprostém ekonomickém a sociálním krachu jsou naprostá blbost. Nicméně tohle není článek o politice, ale o lidech, kteří jsou ochotní bojovat za svou zemi. S válkou v Afghánistánu a Iráku mám taky jistý morální problém, nicméně jsem dalek toho, že bych byl tamnější režimy označit za jakkoli normální a mírumilovné.

0 0
možnosti

kevinbb

11. 5. 2011 0:26
Na takovy dobre

napsany clanek se neda dat nic jineho nez karma a to velka. A nejen za clanek, ale hlavne za to, ze pisete pravdu!

R^[>-]R^

0 0
možnosti

Ertefol

10. 5. 2011 23:45
Děkuji

Pane Vávro, děkuji mnohokrát - jak Vás respektuji jako herního designéra i herního novináře, tímto článkem jste u mě v mnohém stoupl i jako člověk, jehož jsem předtím neznal. Jsem rád, že se konečně našel člověk, který netvrdí, že "dělat něco navíc nemá smysl, že s tím stejně člověk sám nic neudělá, je lepší se nikde neangažovat, nedělat si problémy a zalézt na pivo..."

Osobně mi přijde, že se v Česku snad ani nenosí říct "jsem hrdý na to, že jsem Čech a mám se dobře." V tu chvíli se mi zdá, jako by byl člověk za divného. Každopádně velice hezky napsáno a sesumírováno

R^

0 0
možnosti

petrph

11. 5. 2011 9:46
Re: Děkuji

Přesnější otázka by asi byla kdy  to má smysl. Při historickém pohledu zjistíme že v poslední pro nás významné bitvě (na Bílé hoře) už za národ bojovali najatí žoldnéři. Když byli rozprášeni, národ český uznal že bojovat nemá smysl a vzdal to.  V roce 1938 vzkázala vláda národu že bránit se Němcům  nemá smysl a a vzdali jsme to. V roce 1968 vzkázala vláda národu že bránit se Rusům   nemá smysl a a vzdali jsme to. 

Možná má někdo dojem, že smysl měl jakýsi odboj (první, druhý, třetí?),který ovšem na nesvobodě národa neměnil vůbec nic...Ale snad má aspoň pro někoho smysl, v době kdy ta svoboda je zajištěna jinými okolnostmi (a postojem velmocí) si může notovat " "jsem hrdý na to, že jsem Čech a mám se dobře."..:-)

0 0
možnosti

nibor

10. 5. 2011 22:46
Karma

jen snad ještšě nezapomínat ani na vojáky, co po staletí oblékali císařskou uniformu. Nebojovali špatně, a to ani v první světové, koneckonců pomníčky z té doby nalezneme v každé obci.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS