Dan Vávra

Mrkev v zimě, silvestr ve dne...

1. 01. 2014 20:56:40
Po celém světě lidé slaví 31. prosince o půlnoci příchod Nového roku. U nás jsme ovšem jako vždy o krok napřed. Je potřeba skoncovat se zpátečnickou tradicí a ukázat světu českou cestu! Silvestr je třeba slavit ve dne a pěkně v klidu, aby oslavy náhodou někoho nevyrušily z půlnočního rozjímání a ohňostroj si užili i kojenci a matky s dětmi.

Svět to je prevít. V zimě sněží a klouže to. V létě je teplo a člověk se potí. Štědrý večer není ve dne. Když prší, blbě se opaluje a nový rok přichází po půlnoci na konci toho starého. Po celém světě to lidé tak nějak akceptovali a zařídili se podle toho, takže v zimě lyžují, v létě se opalují, když prší, tak si vezmou deštník a vědí, že je to dobře, protože neuschne úroda a na přelomu nového a starého roku oslavují příchod Nového roku. Kdy jindy, že ano?

U nás se ovšem pokrokoví radní z Prahy rozhodli poručit větru dešti a tyhle zpátečnické zlozvyky dát do pořádku. Kdo to kdy viděl, aby se něco slavilo o půlnoci?! O půlnoci se má spát, nebo koukat na krásné televizní estrády s Helenkou Vondráčkovou a Kájou Gottem a ne courat někde po venku. Slušný člověk je už stejně ospalý a nemůže se podrobně soustředit na sledování ohňostroje, v čemž mu navíc překážejí i nejrůznější nechutní lidé s jejich trapnou radostí. Někteří jsou dokonce opilí a chtějí určitě slušného našince přepadnout a zmlátit. Prasata!

Proto se moudré hlavy na magistrátu pražském rozhodly, že ohňostroj zruší. Nebude ohňostroj, nebude se slavit. Překvivě jim to nějak nevyšlo. Slavilo se dál a tak pod tlakem veřejného mínění rozhodli, že ohňostroj zase uspořádají. Mozkový trust na magistrátu ovšem stále přemýšlel, kterak ten náš ohňostoj nějak ozvláštnit a ukázat světu, že jsme lepší aniž by to stálo moc peněz. Napadlo je tedy, že ho uspořádají tam, kde ho uvidí co nejmíň lidí - na nejníže položeném místě Prahy. To je nápad! To budou v New Yorku a Kuvajtu čumět!

Ani to ovšem nebylo ono. New Yorčané nepřesunuli po vzoru pražských géniů ohňostroj z Times Square někam do sklepa a Kuvajťané pořád stříleli ze špičky mrakodrapu. A tak další rok vymysleli naši mudrcové další zlepšovák - nechají hlasovat o tom, kdy se má Silvestr konat. Přece ještě neznamená, že když se něco jmenuje Silvestr, musí se to slavit na Silvestra! Toho bohdá nebude, abysme těm lidem zábavu nějak nezkazili! Silvestr o den pozdějc - to nikde nemají, to budou všichni čumět!

A tak se začalo hlasovat. Sice o tom nikdo nevěděl a většina lidí revoluční změnu zjistila až když o půlnoci stáli na svém oblíbeném pozorovacím místě a nic se nestalo, ale demokracii bylo učiněno zadost a maminy s dětmi, které nemají na mateřské nic lepšího na práci, než sledovat facebookovou stránku magistrátu, si demograticky odhlasovaly, že silvestrovský ohňostroj bude o den pozdějc a ve dne, aby tam mohly jít slavit s kojencema, nic z těch bakchanálií jim neuniklo a někdo je při tom nezabil.

Zůčastnili jsme se předloni posledního Silvestra podle starých pořádků. Byli jsme na Hradčanech, byly tam s námi davy lidí, mladí, staří, rodiny s většíma dětma, turisti. Nikdo nikoho nezabil, všichni byli veselí, objímali se, radovali, přáli si i cizí lidé mezi sebou, skákali, smáli se. Prostě - bylo to super. Odvážnější dobrodruzi se vydali soutěžit ve vrhu kulovými pumami s mladými Vietnamci na Václavák. Každý si našel to svoje.

Letos jsme o půlnoci nikam nešli, protože žádný ohňostroj nebyl a vyrazili jsme tedy na návětěvnicemi mimibazaru demokraticky prohlasovaný Silvestr posunuý o osmnáct hodin. Podotýkám, že máme malé dítě, takže moje žena se mohla radovat, že jí nic neuteče.

Davy lidí byly všude taky, čehož důsledkem bylo, že zkolabovala doprava v centru a bylo potřeba policejních manévrů a změny v MHD. Kinder primátorským ogarem z Holomóce propagovaná nejnižší cena za rachejtle jistě tuto "drobnost" započítala.

Po té co začaly lítat první rachejtle, naklonila se ke mně v hrobovém tichu na pozadí vzdálených výbuchů žena a říká: "To je jako přerušovaná soulož. Něco tomu chybí..." A měla pravdu. Chlápek přede mnou se na mě několikrát nevrle otočil, protože ho rušilo cvakání mého foťáku. Nikdo neslavil. Nikdo, dokonce ani děti, se nesmál. Všichni mlčeli. Nikdo nebyl opilý. Nikdo nikomu nepřál. Nikdo si nikoho nevšímal. Všichni jsme si povinně odstáli čtvrthodinku zírání na barevné fleky v dálce, na konci se zatleskalo a pak se davy zase vydaly zablokovat dopravu cestou domů.

Pokud platí ono známé: "Jak na Nový rok, tak po celý rok", je vcelku jasné jaký u nás ten nový rok bude - na hovno. Stejně jako ten minulý. Budeme všichni držet hubu a krok, zpruzelí, nevrlí, protivní. Dobře nám tak.

Závěrem bych měl ještě pomazané hlavy na magistrátu se zklidňovačem sódruhem Hudečkem několik návrhů na další zlepšení - Štědrý večer bych přesunul na ráno, aby děti neponocovaly. Nechal bych odhlasovat aby nesněžilo a nepršelo. Nikdy. Velikonoce bych slavil v létě. A taky bych zavedl zákaz vycházení po devátý hodině. Jakejkoli slušnej člověk tou dobou už stejně spí. Všechno bych nechal prohlasovat na facebooku, nebo na stránkách mimibazaru.

Už aby byly volby do komunálu.

Autor: Dan Vávra | karma: 28.42 | přečteno: 3171 ×
Poslední články autora