Dan Vávra

Losnu nebo Mažňáka? Letos už ani Bahňáka!

16. 10. 2013 10:49:08
Možná taky řešíte koho volit. Možná se taky v hospodě s kumpány předháníte v obviňování, kdo volí větší/menší zloděje a vzájemně se přesvědčujete, že i přes nějakou tu chybičku je ta vaše strana to nejmenší zlo, které zastaví to zlo větší, ať už je tím zlem Kalousek, Zeman, nebo komunisti. Možná máte taky pocit, že to takhle nemá cenu. Možná taky máte kamaráda, který volil ODS, pak Špidlu, pak Karla, pokaždé mobilizoval jako protržený, pokaždé vyhrál a pokaždé to předčilo jeho nejhorší možné očekávání, tak teď zkusí do čtvrtice všeho špatného KDU. Hlavně žádný novoty, to nemá cenu, jak jsme se přece v minulosti tolikrát přesvědčili...

Protože ONI říkají, že nová uskupení jsou jen další nedůvěryhodné podnikatelské projekty. Říkají, že Svobodní, které budu volit já, jsou příliš mladí, naivní, extremističtí, dogmatičtí idealisté, jejichž ideologie není v praxi realizovatelná.

Říkají, že pokud jim hodím hlas, tak stejně propadne.

Říkají to především představitelé a příznivci té „konzervativní“ strany, jejichž teenage primátor svojí straně pronajal v Praze předvolební billboardy za desetinu tržní ceny a pak odměnil firmu, které umožnil tuto reklamu (na pro reklamu nevyhrazených místech) umístit, patřičně předraženou zakázkou z našich daní. Říkají to konzervativci, jejichž ministr chce diktovat soukromníkům, za kolik mají ve svých podnicích prodávat vodu. Spasitelé pravice, jejichž (místo) předseda už jednou předvedl svojí zásadovost, když chtěl do vlády s podporou KSČM.

MBB35d8e5_253215.jpg

Dobrý hospodář, křesťanský demokrat, spasitel pravice, konzervativec, pouliční bitkař. Vyberte si.

Říkají to ti tradiční pravičáci, kteří totálně zdiskreditovali pravicové myšlenky v očích veřejnosti. Jejichž premiér nechal řídit stát svojí milenkou a jejichž „budoucí pravicová premiérka“ chce bojovat s politickou konkurencí „posilováním veřejnoprávních médií“ (vskutku pravicová myšlenka. Co takhle Babišovi rovnou ty noviny znárodnit Mirko?).

Z naivního idealismu obviňují Svobodné strany, v jejichž programech budete ideály, principy a myšlenky hledat opravdu marně, protože klientelismus, zlodějna a diletantství žádné ideály nemá. Za to tam najdete celou řadu velkohubých prohlášení ve stylu „poručíme větru dešti“, sepsaných podle posledních průzkumů veřejného mínění u cílové skupiny marketingového plánu Volby 2013. Stejných prohlášení, která slyšíme už několikáté volby, aniž by se někdy dostavily výsledky. Pokud tedy za „výsledky“ nepočítáme nejvyšší státní dluh v dějinách země od těchto „dobrých hospodářů“, jak se sami nazývají, očerňovací, odposlechové a fízlovací aféry a nejrůznější nikdy nevyřešené korupční skandály.

Říkají, že Evropská unie nemá alternativu, což je asi stejně smysluplné jako tvrdit, že alternativu nemají brambory.

Myšlenky liberální ekonomie, lidové veto a ideál osobní svobody a zodpovědnosti považují za extremismus. Normou je tedy podle nich asi nesvoboda a držení huby a kroku. Hlavně klid na práci!

Můj hlas by propadl, kdybych volil podobné prodavače slané vody, všehoschopné lháře a podvodníky. Musel bych si ruku uříznout, kdybych to hodil podobným diletantům, co roky vytloukají klín klínem a už ztratili veškeré zábrany. Musel bych být naprosto padlý na hlavu, abych znovu volil něco takového, a přiznám se, že mi je záhadou, jak si někdo aspoň s půlkou mozku může vsugerovávat, že tentokrát to s touhle sebrankou už bude lepší.

VSV49e2c3_bla.jpg

Velký demokrat a spasitel státu.

paroubek_vejce1033_denik-380.jpg

Demokrat ochránce

K žádné sebereflexi, vyvození důsledků, potrestání viníků, skoncování s korupcí, zbavení se černých ovcí, nebo čemukoliv podobnému nedošlo, a dokud se tak nestane, tak to lepší nebude. Ale co, víra přece hory přenáší.

Naše politika potřebuje myšlenky a ideály rozhodně víc, než kverulantství řízené potřebami zájmových skupin z podsvětí. A já dospěl k jednoduchému rozhodnutí, že už nebudu volit menší zlo. Protože to v důsledku vede dlouhodobě k mnohem většímu marasmu, stejně jako udržování pochybného statusu quo. Každý, kdo volil partu hic minule, je spoluviníkem dnešní situace. Každý, kdo jí bude volit i letos, by se měl nad sebou opravdu hluboce zamyslet.

Já budu volit podle svého přesvědčení. Jakkoli to v dnešní ujeté době může znít naivně a pateticky, tak je to pořád logičtější než volit znovu stejné zloděje v naději, že se tam nedostane jiný zloděj, který je mi míň sympatický.

dlouhy_kuba_jelen.jpg

Vůdce "očištěné" ODS a jeho věrní kamarádi.

Budu volit ty, s jejichž myšlenkami se nejvíc ztotožňuji a o jejichž morálním profilu mám nejmenší pochybnosti (jakkoli nemůžu nikdy vědět co je zač někdo, koho neznám).

Budu volit ty, jejichž program a myšlenky jsou založeny na pevných základech jasného světonázoru a tím pádem je poměrně čitelné jak se zachovají v různých situacích.

Budu volit ty, v jejichž zádech se neskrývají žádní estébáčtí miliardáři a pochybní sponzoři se svými špinavými penězi výměnou za nějakou malou (velkou) domů až budou u koryta.

Budu volit ty, jejichž vnitrostranický systém patří k nejdemokratičtějším u nás a kteří jsou financování jen a pouze členskými příspěvky a dary od svých příznivců.

Kdyby stejně jako já všichni zapomněli na billboardy, pochybné průzkumy, buřty zadarmo a nejrůznější mobilizace proti vnějšímu nepříteli a volili podle svého přesvědčení, věřím, že by bylo líp. A proto tak budu volit, i kdybych měl být jediný.

Budu volit s vědomím, že i když možná ještě letos moje parta neuspěje, bude to další krok dopředu a příště už to třeba vyjde. Další volby nejsou až za čtyři roky. Třeba dosáhnou na státní podporu a budou moci alespoň trochu konkurovat státem zvýhodněným stranám příště. Ani Řím nebyl postaven za den.

Nečekám, že když se s odřenýma ušima do sněmovny dostanou, tak se svými pěti hlasy hned vystoupí z EU a zruší všechny daně. Čekám, že se budou chovat jako zodpovědná opozice a jednoho krásného dne třeba dostanou dostatek hlasů k tomu, aby prosadili ty zásadnější části programu. V každém případě nemám obavu, že by svojí přítomností ve sněmovně mohli cokoli zhoršit víc, než to bylo dosud. To totiž už dost dobře nejde.

169184-original1-i27el.jpg

Budoucí "nový" ministr naší země

I kdyby se tak stalo a já se ve svých favoritech tragicky mýlil, nezalezu potichu někde do kouta, jako celá řada horečnatých podporovatelů ODS při posledních volbách, ale budu proti nim příště bojovat stejně hlasitě, jako se je teď snažím podporovat.

A jak se vypořádám s tím, že zvítězí levice, zvedne mi daně a vůbec dojde kvůli ní k všeobecné apokalypse? Vcelku s klidem. Levice vyhraje, i kdybych to hodil svatýmu Dindindónovi. Levice se potřebuje zdiskreditovat jako pravice a o tom, že pod vedením Sobotky, Haška a komunistů se jí to podaří stejně, jako ve Francii Hollandovi, naprosto nepochybuji. Stačí se na dosavadní kariéru Bohouška a jeho suitu bývalých Paroubkových přisluhovačů, která ho stále obklopuje, podívat. Třeba se mezi tím i ta ODS nějak opravdu zreformuje. Velká část krys už loď opustila a při volebním zisku 6% jí brzo opustí i zbytek a nastane opravdový restart.

Po příštích předčasných volbách už třeba konečně dostaneme rozum, konečně se víc slušných lidí naštve a vstoupí do politiky a ostatní slušní lidé je budou volit místo party hic, která si tu s námi vytírá zadnici dvacet let. Konečně dojde k výměně generací. Jen doufám, že ta nastupující generace si uvědomí, že současný rozvrat nemá na svědomí pravice, ale diletanti a zloději, kteří nemají s pravicí mnoho společného a neuchýlí se k nějakým hloupým třetím cestám.

Budu volit Svobodné, protože jejich myšlenky jsou mi nejbližší. Jsem přesvědčený, že ti, kteří zase budou volit menší zlo, aby zabránili nějakému virtuálnímu nebezpečí, spláčou nad výdělkem, stejně jako letos a stejně jako několikrát před tím.

Kolikrát se ještě bude muset tenhle národ spálit, než mu konečně dojde, že menší zlo je taky zlo a vede obvykle ke zlu mnohem většímu? Taktizování při volbě nás dostalo tam, kde jsme a všichni se asi shodneme, že s výsledkem moc spokojení nejsme. Zkuste proto prosím volit podle svého svědomí a ne podle výhrůžek stávajících zoufalců koncem světa, ať už máte v plánu volit kohokoliv.

Autor: Dan Vávra | karma: 35.06 | přečteno: 3528 ×
Poslední články autora