Jak si nakrást snadno a rychle

V tomto blogu se vám pokusím názorně ukázat o kolik nás lze obrat, když se revitalizuje park. Není to hezké čtení. Připravte si kýbl.


Život zastupitele je dřina. Člověk koná od rána do večera čiré dobro, ani kvůli tomu nespí, bere za to naprostou almužnu a vlastní děti pak ani nemají co do huby. Proto je někdy potřeba spojit příjemné s užitečným a najít vhodný „prodžekt“ při jehož realizaci budeme konat dobro pro poddané a pokud možno ještě pro nějaký „vozejčkáře, nebo seňijoři“, ale zároveň i pro sebe a svůj gang.


Na Praze 1 se už dlouhá léta řeší „palčivý problém“ Střeleckého ostrova, který spočívá v tom, že tam pod mostem spí bezdomovci, někdo rozkopal odpadkový koš, nefunguje tam lampa a rostou tam stromy. Géniové na radnici proto přišli s velkolepým plánem revitalizace. Praha 1 totiž v dnešní době permanentní krize nemá větší problém, než je stav laviček a trávníku na tomto místě a proto se ho snaží už několik let urputně „řešit“, paradoxně navzdory protestujícím občanům, kterým se ostrov líbí tak jak je.   


Chodím na Střelák na procházky se psem, stejně jako tam chodí důchodkyně z celého širého okolí, milenci, kteří se tam v létě povalují po trávnících, čtenáři na lavičkách, nebo prostě študáci, kteří si tam házejí s frisbíčkem. Všichni jsme tak nějak s ostrovem spokojeni a nikomu doposud nic nechybělo. Nikdo tam neprudí, nejsou tam všude hřiště a počmárané krávoviny a nedrandí tam komanda upocených sportovců v homodresech. Oáza klidu a míru. Když si v centru chcete dár voraz, tak jdete na Střelák, sednete si na lavičku a čumíte na labutě a vypaseného staforda jedné staré paní. Pravda, trochu to tam kazí hromada bordelu, který tam natahali pod most bezdomovci a zplundrované hajzly, o které se nikdo roky nestaral. Právě to zřejmě v mozkovém trustu na radnici vykřesalo vychytralý plán "revitalizace". 

Olda, kerýho nepřekvapí žádnej polda.


Selský rozum 


Řekněme si nejdřív, jak by „problém“ řešil normální člověk, tedy kdokoli, kdo není český politik. Na ostrov by párkrát poslal městské policajty, aby bezdomovce vyhodily, několikrát by jim jejich saky paky „naházel do Vltavy“ (samozřejmě ekologicky), opravil by za pár korun lampu a pak by tam poslal Pražské služby (takové ty maníky v oranžových fárech), aby uklidily bordel. Celá tato „monstr akce“ by stála asi tak deset korun, protože všichni zúčastnění mají podobné činnosti v náplni práce a už je za to stejně platíme. Selský rozum je ovšem buržoazní přežitek a soudruzi nahoře mají vyšší cíle! 


Politický výplod 


Politik musí myslet na budoucnost (svoji), musí mít vizi (jak si za jedno volební období nahrabat na zbytek života) a dokonalý plán (aby ho pak nemohli zavřít). Přijde proto s velkolepým prodžektem na R.E.V.I.T.A.L.I.Z.A.C.I., která bude stát „jen směšných“ osmdesát milionů. No nekupte to! 


Plán musí mít dokonalé krytí a tak se musí zaobírat palčivými problémy současnosti, jako je třeba fakt, že se na ostrov nemůžou dostat vozíčkáři. Všichni vozíčkáři v Praze totiž momentálně nejvíce řeší ten neuvěřitelný problém, že se nemůžou dostat na Střelák! Můžou sice na sto metrů vzdálený Petřín a Kampu, tam to ale není ono a proto drží hladovky a každý pátek pořádají demonstraci před radnicí, aby už jim někdo za osmdesát milionů postavil vejtah. Stejně zásadní jsou senioři. Sice jsem nikdy nepozoroval, že by staré paní (a jejich špekovití jezevčíci), se kterými jsem často klábosil při venčení psa, měly nějaký zásadní problém překonat těch několik schodů, to ovšem dementní volič neví a my se můžeme ohánět magickým zaklínadlem „BEZBARIÉROVÝ PŘÍSTUP PRO VOZÍČKÁŘE, SENIORY A MAMINKY S KOČÁRKY!“ To pak totiž na nějaký ten milion nikdo nekouká, jde přece o „dobrou věc“ a kdo proti tomu něco řekne je určitě asociál, šovinista, rasista, nebo tak něco.  


Rád bych v této souvislosti podotkl, že kdyby šlo soudruhům na radnici o dobrou věc, tak by pro vozíčkáře udělali bezbariérové přístupy do metra, pro maminky mateřské školky a důchodcům by zvedli důchody, nebo aspoň snížili jízdný v metru. Z toho by ovšem nekoukala žádná malá domů. 


Geniální plán nedotknutelných  


Je fascinující, co všechno může v době, kdy by většina lidí měla umět počítat alespoň do deseti, číst a psát, projít. Ředitel odboru na ministerstvu, zodpovědný za volby prezidenta, neumí počty ze základní školy a my potřebujeme Nejvyšší správní soud, aby rozhodl o tom, jestli je 1+1, skutečně dva, nebo nějaké náhodné číslo, jak si myslí premiér, ministr vnitra a půlka vlády. Ani po tom co se prokáže, že je to opravdu 2, ovšem nedojde k superarbitraci Pepka Vyskoče pro blbost. 


To se pak nemůžeme divit, že někomu nepřijde divné, když si na radnici koupěj za 80 milionů (Na stránkách radnice se píše: "Rozpočet: Celková cena 80 000 000,- Kč bez DPH, dotace z rozpočtu MHMP 25 000 000,- Kč" Mám pocit, že kromě těch 25 mega nebudou páni radní platit zbytek ze svýho) něco, co by se dalo pořídit za pět a nikdo by to navíc ani tak stejně nepotřeboval. 


Shrňme si tedy, co se momentálně začalo na Střeleckém ostrově realizovat: 

  1. Nové schody 
  2. Bezbariérový výtah 
  3. Oprava veřejných záchodků 
  4. Kácení a sázení stromů a trávníků (původně se radnice snažila prosadit vykácení skoro celého ostrova!!!!) 
  5. Nové chodníky a jakási vysutá vyhlídková trasa okolo nepřístupného konce ostrova 
  6. Hřiště pro děti 
  1. Lavičky a odpadkové koše 
  2. Nové veřejné osvětlení a infrastruktura 

Teď si to spočítejte – každá tato položka stojí deset milionů! Dokážete si představit schodiště za deset milionů? To snad nemají ani ve Versailles. Výtah za deset milionů asi bude zase celej ze zlata. 


Starosta Lomecký (TOP09) si ještě pochvaloval, že firma která zakázku vyhrála, navrhla nižší cenu, než se kterou počítal projekt. To musel být panečku PROJEKT! 


Celá cena je tak naprosto absurdní, že se zdá prakticky nemožné, aby to prošlo, ještě navíc, když ve skutečnosti NIKDO žádný výtah, opravu schodů a vysutou stezku NIKDY nechtěl, dokonce proti tomu celá řada lidí a sdružení protestovala. Posudek dvou soudních znalců dokonce říká, že: "Střelecký ostrov by se neměl proměnit v zábavní park, protože jeho hlavní hodnota spočívá v plnění funkce lokálního biocentra." Už se ovšem začalo stavět a nic se neděje. Vítejte v Banánistánu. 

Schody, jež budou na jaře, vzhledem k ceně rekonstrukce, zřejmě ze zlata. Nevypadají, že by se chtěly v nejbližší době zbortit, že ano?


Realita 


Dal jsem si tu práci a asi hodinu jsem hledal, kolik by to všechno (kdyby to někdo chtěl) mohlo stát. Nepotřeboval jsem vyhlašovat žádnou veřejnou soutěž, abych to zjistil, jako alibisti na radnici a na konci se mi chtělo blít. Jinak to bohužel vyjádřit nelze. 


Posuďte sami - celá „revitalizace“ by podle mých propočtů šla zrealizovat za DESET MILIONŮ korun v přibližně stejném rozsahu jako teď a to jsem se rozhodně nesnažil na ničem šetřit a kde to šlo jsem volil dražší varianty (mramor, kobercové tráníky, královsky placené dělníky) a nepočítal jsem s žádnými množstevními slevami. Prostě maximalistická varianta, kterou bych se styděl na magistrátu předložit jako moc drahou. Je při tom 8x levnější než ta podle všeho právě teď prováděná. DESET MILIONŮ MÍSTO OSMDESÁTI!!!!!! A to se stále bavíme o věci, která ve skutečnosti není vůbec potřeba! 

Tohle jsou supermoderní vizualizace výsledku. Chodníky jsou asi ze zlata a lavičky z platiny.


Magistrát tedy (podle mých počtů) vyhodil do kanálu 70 milionů, které mohl použít na opravdu potřebné projekty pro postižené, seniory a rodiče s dětmi. Za sedmdesát milionů by mohl místo výtahu najmout maníka, který by postižené nosil na zádech nahoru a dolů a kdyby bral průměrnou mzdu, mohl by tam takhle pracovat 233 let! Místo veřejného osvětlení by tam mohl chodit ponocnej s lucernou a dělat lidem ochranku. Oba dva by měli na 116 let práci a vyšlo by to na stejno jako celá slavná revitalizace!!!!  


Připadá vám to normální? Mě tedy ne! Co si o tom mám tedy myslet? Je to způsobeno naprostou neschopností úředníků a politiků magistrátu? Je to záměr? Jsem úplně mimo a levněji to nejde?  


Pokud mám ovšem pravdu a částka je přehnaná, je úplně jedno proč. Důležité je, že to tak nebude asi jen v tomto případě, ale většinou. A pokud je většina veřejných zakázek předražená až o stovky procent, tak je asi jasné proč jsme na tom tak jak jsme…  


Pokud byste mi nevěřili, tak si projděte moje odhady a když tak mě opravte: 


Výtah - 2 miliony 


Cena běžného výtahu s venkovní prosklenou šachtou pro pětipodlažní dům je cca 1.5 milionu. Zcela běžně se takové výtahy staví u historických budov na staré Praze. Nevidím žádný důvod, proč by neměl stačit i zde, když navíc obsluhuje jen dvě podlaží (což je levnější). Dobře, ale ať nežeru, přihodíme k tomu ještě půl mega na nějaké hogo fogo specialitky. 2 miliony. 


Schody a záchody - 2 miliony 


Toto je nejnejasnější položka. Záchody již existují v mostním pilíři, ale jsou zcela zdemolované. Schody podle mě vypadají naprosto přijatelně a vyžadují maximálně jen nějaké estetické kamenické práce. Nepředpokládám, že by oprava záchodů a schodiště měla být dražší než stavba nového rodinného domu a vzhledem k tomu, že výstavba rodinného domu dnes stojí cca 3 miliony, troufnu si tvrdit, že by to mělo bohatě stačit i na rekonstrukci veřejných hajzlíků. Ve skutečnosti si myslím, že by to šlo celé zvládnout i za pár desítek tisíc, ale buďme velkorysí, takže nechme 2 miliony! 


Cestičky - 1 milion 


Nemám sice naprosto pocit, že by ostrov potřeboval nějak zásadně vylepšovat stávající plochu, spíš naopak, ovšem v projektu jsou i na to peníze. Zjišťoval jsem tedy, kolik stojí nějaký pořádný matroš a jelikož děláme prodžekt pro radnici, nechtěl jsem být moc při zemi. Co takhle cestičky španělským mramorem? Mají se tam přece dělat společenské akce, tak ať se tam neplácáme v blátě! Metr mramoru stojí tisícovku. 400x2,5 metrů cestiček je za mega, to je přece krása! Skoro jak ve Vatikánu!  (UPDATE: tady mi nějak ujely počty, tak jsem musel svůj prožekt upravit, ale rozhodně ne na úkor jeho "kvality" :)


Lavičky a odpaďáky - 260 tisíc 


Krásná litinová secesní lavička stojí asi pět tisíc a k ní odpovídající litinový odpaďák tak 3 tisíce. Zde jsem narazil na zajímavý úkaz. Normální firmy nabízejí podobné objekty za takovéto ceny. Jiné firmy ovšem zřejmě vycházejí vstříc magistrátům a za stejné výrobky požadují ceny klidně pětinásobné a tak jde někde stejný koš pořídit i za patnáct tisíc. V každém případě, laviček bude potřeba cca 40 a košů tak 20, takže celkem za ně vyhodíme 260 tisíc. 


Stromy a trávníky - 700 tisíc 


Nikdo sice přesně neví, proč se musí na Střeláku kácet, v každém případě čtyřmetrový mladý strom stojí asi 2.500. Stromů se má vysadit 40 a jelikož děláme pro magistrát, tak si trochu přisadíme a dáme za jeden 3000, což celkem dělá 120 tisíc za zeleň. Pak ještě potřebujeme travičku, ale čekat až nám vyroste ze semínek je nuda, tak koupíme radši pořádnej kobercovej anglickej trávníček a jen ho tam rozvineme. Metr stojí 70 korun a jelikož je půlka ostrova už vydlážděná, tak nám bude stačit 10.000 metrů, což dělá krásných 700.000.  


Lampičky - 500 tisíc 


U lampiček je to trochu složitější, je potřeba natahat káble a ceny se pohybují na opravdu široké škále. Řekněme ovšem, že budeme potřebovat 20 lamp za bratru 25 tisíc a máme krásný půl miliónek. Pomiňme při tom fakt, že lampy na ostrově jsou a to v podobě typických pražských hezkých litinových luceren, takže nechápu proč je potřeba na tom cokoli měnit. 


Hřiště - 600 tisíc 


Chybět nesmí samozřejmě ani moderní fit vybavení. Dnes už je park přežitek. Potřebujeme být FIT a tak tam narveme co nejvíc hřišť, pískovišť a fitness strojů (a pak tam zakážeme vstup se psy, aby nám na to nechcali). Jedna taková mašinka na posilování v parku stojí přibližně 30 tisíc, takže za 300 tisíc  jich pořídíme 10. Za dalších 300 uděláme nějakou zábavu pro děcka. 600 tisíc celkem. 


Práce - 2 miliony 


Samo se to samozřejmě neudělá. Momentálně mám to štěstí pozorovat z okna, jak asi patnáct cizojazyčných maníků dokázalo za necelý rok postavit prakticky z ničeho obrovskou kancelářskou budovu. Mám proto dojem, že na naší revitalizaci by jich mohlo stačit 10 na pět měsíců. Je to jen takový hrubý odhad a když už jsme při tom rozdávání, tak dáme náklady na jednoho 40 tisíc. Což jsou celkem dva milionky. Někdy musí ty stromy pokácet, dlažbu tam naplácat a lavičky rozházet. 


Celkem - 9.060.000 


Dohromady to dělá krásných 9.060.000 a protože se na to blbě kouká a mohli jsme na něco ještě zapomenout, nakonec to celé pěkně po politicku zaokrouhlíme nahoru na krásných deset míčů.  


Nevím jak vám, ale mě nepřipadá, že bych byl ve svém odhadu moc optimistický. A teď se podívejte po Praze, kde všude se opravují podobné místa, ale nemluví se o tom. V poslední době proběhla rekonstrukce na několika mostech, revitalizuje se celá řada parků, jeden i nedaleko bydliště mého kolegy. Cena rekonstrukce tam je 100.000 za "revitalizaci" jednoho metru. Asi tam všude bude zakopaný poklad.

Takže teď si vemte kybliček a spolu se mnou udělejte hezky BLEEEEEEE...

Autor: Dan Vávra | neděle 6.1.2013 23:25 | karma článku: 39,36 | přečteno: 6404x
  • Další články autora

Dan Vávra

Děti jsou přežitek

21.1.2019 v 10:22 | Karma: 47,98

Dan Vávra

Zakažte lůze myslet!

9.2.2017 v 0:07 | Karma: 36,73

Dan Vávra

Národ Putinových agentů

5.1.2017 v 18:30 | Karma: 39,78

Dan Vávra

Mrkev v zimě, silvestr ve dne...

1.1.2014 v 20:56 | Karma: 28,42

Dan Vávra

Díky všem za „vyhozený“ hlas!

28.10.2013 v 16:25 | Karma: 47,37

Dan Vávra

Bátora do kotelny

25.8.2011 v 15:37 | Karma: 38,77

Dan Vávra

Zasaď strom, zabiješ člověka

19.7.2011 v 1:06 | Karma: 35,31

Dan Vávra

Encyklopedie pirátů silnic

11.7.2011 v 17:43 | Karma: 38,14

Dan Vávra

Kdož sú čeští bojovníci?

10.5.2011 v 21:03 | Karma: 34,98

Dan Vávra

Kočí, Tluchoř a "blbý" policista

15.4.2011 v 15:31 | Karma: 32,83

Dan Vávra

A DOST!

14.4.2011 v 0:39 | Karma: 40,77

Dan Vávra

Milá inkvizice z iDNES

12.4.2011 v 14:31 | Karma: 40,34

Dan Vávra

Bártakiáda

8.4.2011 v 18:00 | Karma: 37,30
  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10646x
Dělám videohry. Dřív jsem tu měl napsané, že jsem liberál, ale to bylo před tím, než se zcela otočil význam toho slova. Jsem tedy v něčem konzervativec, v něčem libertarián, ale škatulky my jsou vlastně zcela ukradené a řídím se podle sebe.

Facebook

Twitter

Instagram

Seznam rubrik