Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bártakiáda

Když se v politice ocitne bohatý pragmatický idealista, je potřeba ho okamžitě zlikvidovat. Hrozí totiž, že začne skutečně prosazovat svoje ideály, ale nebude se štítit použít na hrubý pytel hrubou záplatu a to je samozřejmě pro garnituru bezpáteřních pijavic a parazitů, kteří dvacet let vysávají dojnou krávu, ta největší hrozba. Zdá se, že Vít Bárta je takovou hrozbou, protože větší hon na čarodějnice, než je ten, který se rozpoutal vůči jeho osobě, jsme za posledních 20 let nezažili a celá aféra začíná nabírat skutečně Orwellovských rozměrů.

Na úvod si dovolím jen malé upozornění: Nejsem volič strany VV. Radka Johna považuji za komika zcela odtrženého od reality a jeho aférky s časopisem, podváděním manželky a parazitování na práci kolegů v televizi, ho v mých očích zcela diskreditují, coby osobu hodnou jakékoli důvěry. Mladé blonďaté dračice z VV by podle mě měly někde tahat kačera a při jejich rozdávání rozumů a pokusech o politiku, je mi neskutečně trapně. Nic z toho ovšem neznamená, že je mi lhostejné, když se proti někomu rozpoutá likvidační kampaň, za kterou by se nemusel stydět ani prokurátor Urválek, nebo Joska Goebbels.

Napoleon z Malé Strany

Věci Veřejné mi ještě nedávno byly známé pouze z jejich časopisu, který se mi pravidelně objevoval ve schránce a ve kterém tehdejší předsedkyně strany Klasnová pranýřovala poměry na pražské radnici. Oproti podobným reklamním tiskovinám působila tato poměrně sympaticky, stejně jako Klasnová. Vypadalo to, že těmhle lidem jde opravdu o změnu a něco pro to taky dělají. Chvíli jsem dokonce uvažoval, že je budu v komunálních volbách volit. Pak přišly volby parlamentní a z VV se stal populistický projekt v čele s provařeným Radkem Johnem. Pro mě se z VV stala nevolitelná komedie.

Jenže Bártova strana slavila úspěch a Bárta se ukázal jako poměrně zdatný stratég a získal pro sebe ministerstvo vnitra, čímž se zjevně pokusil odstřihnot dosavadní garnituru od možnosti zametat aféry pod koberec a likvidovat politické nepřátele a zároveň nejbohatší ministerstvo dopravy, kde se točí velké peníze a  v minulosti bylo pravděpodobně zdrojem příjmů nejednoho vykuka/strany. Na začátečníka dobrý start. Věřím, že u koaličních "partnerů" bylo slyšet hodně skřípání zubů. Tohle se prostě neodpouští.

Vzápětí se proto rozjela diskreditační kampaň s cílem Bártu co nejvíce očernit. Když na někoho nemáte pořádnou špínu, nejjednodušší je ho zesměšňovat. Začala se přetřásat jeho úspěšná firma, jeho majetek, jeho polupracovníci, jeho podobnost s Napoleonem. Nějak mi nešlo do hlavy, proč by mělo někomu vadit, že ministrem se konečně stal někdo, kdo nemá holou prdel a nemusí tím pádem krást a co je špatného, když si vezme za náměstka špičkového manažera, který mu pomohl tu firmu vybudovat (více ZDE). Mnohem větší neklid ve mě vždy vzbuzovali majitelé neúspěšných firem, které za jejich působení na ministerstvu zázračně zbohatly na státních zakázkách (Řebíček, více ZDE a ZDE), nebo náměstek s dost pochybnou minulostí, kterého vnutila ODS Johnovi na vnitro (Barták). Jestliže podle našich médií, nemůže být ministrem úspěšný podnikatel, krerý něco dokázal a má už vystaráno, protože hrozí střet zájmů, zřejmě je tu ideálem ministra nezkušená nula s holým zadkem, která v životě nic nedokázala. Praxe ukázala, že tomu tak je a kam to vede.

Noviny začaly zeširoka rozebírat, kterak Bártův řidič zaparkoval na zákazu zastavení, nebo jak mu upadla espézetka, což vzhledem k dřívějšímu ignorování mnohem horších dopravních přestupků jiných politiků, kteří v klidu jezdili ožralí a bourali, působilo dost podivuhodně. Nejpodivnější byl ovšem článek v Reflexu, kterému se podařil husarský kousek, když udělal z Bárty "podezřelého" megalomana s napoleonským komplexem, přestože prakticky všichni jeho dotázaní (i bývalí) podřízení reportérům anonymně řekli, že Bárta je skutečně idealistický, schopný a férový chlap. Vždycky jsem si myslel, že ideály (více o Bártovi v rozhovoru zde) jsou u politika vlastnost žádoucí a v našich končinách bohužel značně neobvyklá. Podle našich médií jsou ovšem ideály nebezpečné a podezřelé. Něco začalo smrdět.

Důkaz místo slibů

Byl jsem dost zvědavý, co Bárta předvede na ministerstvu jakožto člověk, který dokázal už jako student, vybudovat z ničeho obrovskou úspěšnou firmu s téměř miliardovým obratem (srovnejte třeba se Sobotkou, který ze školy ve 25ti letech skočil rovnou do parlamentu a ve třiceti se stal ministrem financí i přesto, že nemá žádné ekonomické vzdělání). Bárta se do toho skutečně opřel a děly se věci doposud nevídané. Během chvilky se mu podařilo výrazně zlevnit zakázky při výstavbě železnic a dálnic (více ZDE), začal prošetřovat podivné kšefty na ministerstvu (ZDE), začal šlapat na paty Oulickému a Bendovi z ČSSD (ZDE) a ŘSD (ZDE a tohle je opravdu lahůdka), rozhodl se skoncovat s monopolem ČD (ZDE) a posvítit si na podivné kšefty u drah (ZDE). Stejně tak začal tlačit na změnu nevýhodné zakázky s Kapschem (ZDE) a na Skansku (ZDE).

Optikou normálního člověka udělal Bárta za půl roku víc, než všichni ministři dopravy před ním za dvacet let. Při tom ještě stihnul objíždět všechna problematická místa a "populisticky" rozhodovat o důležitých stavbách na základě vlastních zkušeností z místa činu. Zdá se, že Karla IV, svůj velký vzor, se rozhodl napodobovat velmi důkladně. Přiznám se, že mi to vůbec nevadí. Ušetřil státu několik miliard, odstřihl parazity od podezřelých kšeftů a prosazoval věci, o kterých se do té doby mluvilo, ale byly naprosto neprůchodné. Místo chvály se ale na jeho hlavu stále snášely jen další urážky a posměšky. V drtivé většině zcela nepodložené drby, spekulace a polopravdy.

Boj s větrnými mlýny

Je jasné, že svými počínáním si Bárta udělal hodně velice silných nepřátel. Koneckonců, když odstřihnete všelijaké podezřelé existence a politické strany od miliardových kšeftů, nedá se ani nic jiného čekat. A tady Vítek narazil. Přestože to není žádný žabař, vyzval na souboj soupeře, se kterým se nemůže srovnávat. Má miliony, oni miliardy. Má velkou bezpečností agenturu, oni mají dvacet let zkušeností a kamarády kam se jen podíváte. Ani Radek John na vnitru nezaručí, že to vnitro bude pracovat pro Bártu a ne pro ty, kterým sloužilo doposud a plátek Věcí Veřejných prostě není "nejserióznější" a nejčtenější deník. Navíc Bárta byl na to všechno sám. Nestojí za ním žádný oligarcha, žádné mocenské zájmy, nikdo nebude kopat v zákulisí za jeho stranu. Zatímco o jiných se ví, že i když je odstraníte, dosadí si za ně hráč v pozadí na šachovnici novou figurku, u Bárty je jasné, že když ho odstraníte, bude ostraněn.

Začaly se proto dít věci. Začaly unikat soukromé emaily, nahrávky a dokonce i údaje z Národního bezpečnostního úřadu o Bártových spolupracovnících. Fízlováním, úniky a zneužíváním tajných informací začala média obviňovat Bártu z fízlování a zneužívání tajných informací (více třeba v mém blogu na toto téma ZDE). Nikdo se při tom nepozastavuje, kde třeba takový Kmenta bere informace z bezpečnostních prověrek, kdo mu je dává a proč, což je podle mě horší, než všechno z čeho je Bárta obviňován. Hlídací pes demokracie je pouhou loutkou ve hře nějaké vyšší, neviditelné moci. Média sama přijala roli Rudého Práva, ale my tentokrát ani nevíme, za koho vlastně kopou.

Jde do tuhého

Bárta, obdivovatel Napoleona a zřejmě i pozorný čtenář Vladaře, se přepočítal. Škárka se tento týden přiznal, že už před lety sledovali s Bártou politiky, aby na ně našli nějakou špínu. To není nic neobvyklého a težko byste hledali někoho, kdo to nedělá (pravidelný předvolební hnůj a odposlechová paranoia politiků budiž důkazem). Rozdíl mezi Machiavelisty z ostatních stran a zájmových skupin a Bártou je ten, že Bárta byl naivní a obklopil se důvěřivě lidmi, kteří teď na něj jsou ochotní práskat, zatímco u konkurence by to z nich nikdo nedostal ani na mučidlech. Pár mrtvých svědků a podnikatelů v oblasti některých korupčních skandálů je pro ně zřejmě dostatečnou výstrahou.

Zcela zásadní rozdíl pak spočívá v tom, že ostatní svoje fízlování a aféry používají k vlastnímu prospěchu a v případě vítězství vždy všechno pěkně vyšumělo a oni konkurenci dokonce nechali, aby si taky zobla z kořisti, zatímco v případě Bártova vítezství by jim hrozila ztráta kšeftů a občas dokocne i kriminál.

Škárka v onom rozhoru totiž dokonce prohlásil, že to Bárta nedělal proto, aby mohli následně svoje oběti vydírat (což je obvyklý případ), ale aby tu korupci následně mohli zveřejnit, což také třeba co se týče korupce v Praze v minulosti často dělal. Choval se jak neřízená střela a svoje fízlování chtěl snad opravdu použít ve veřejném zájmu, v tomhle směru byl Bárta a jeho strana možná dokonce prospěšnější a úspěšnější než naše zkorumpovaná média. Jeho činnost na ministerstvu to v zásadě dokazuje. A to se samozřejmě neodpouští.

Naprostý kanál

To, že Bárta nedokázal hrát hru proti iDnes a zamotal se do vlastních lží mu rozhodně nepomohlo. Asi opravdu fízloval. Jenže "normálnímu" člověku už je to dnes jedno. Dělají to všichni a Bárta aspoň nebyl namočený v žádném rozkrádání, ani se kolem něj nepohybovali žádní podivní mafiáni, miliaráři a mrtví strýčkové a kamarádi. Jeden dokonce začne uvažovat, jestli jde se stávající situací něco udělat bez použití ještě mnohem drsnějších prostředků, než se pokusil používát Bárta. Měl by skutečně slušný člověk v politice šanci zvítězit pomocí legálních metodítězit nad korupcí? Tipnu si, že 80% obyvatel této země odpoví, že ne. Patřím mezi ně.

Nejnechutnější na celé aféře ovšem je, že Bártovi nezlomila vaz vcelku jasná aféra se sledováním politiků, ale teprve současná kauza Škárka a spol. Ta totiž působí jako naprosto nechutné divadýlko, ve kterém ochotně hrají roli prakticky všechna naše média, což je na celé věci nejsmutnější.

Strůjcem Bártova pádu je jeho bývalý velmi dobrý přítel (a dle vlastních obvinění i spolupachatel většiny "zločinů"), který je naprosto nedůvěryhodný, společně s eurohujerskou "dračicí", která dokázala během několika dnů otočit jako na obrtlíku (odsoudit Škárku a následně se k němu přidat). Obvinění působí naprosto komicky a pravděpodobně se nemůžou nikdy prokázat. Cáry papírů, které dostal Huml od Škárky a předal je Paroubkovi mohl napsat kdokoli, stejně jako směšnou "strategii" vládnutí, kterou kdyby Bárta skutečně napsal, musel by být úplný idiot. Jenom iDnes o Bártovi dokázala za poslední dva dny napsat několik desítek článků, založených na nepodložených spekulacích a obviněních od naprosto nedůvěryhodných osob. Bárta je veřejný nepřítel číslo jedna.

Jak to teda bylo

Média se nám snaží vecpat historku, o zazobaném šílenci, který se rozhodl ovládnout zemi prostřednictvím svojí bezpečnostní agentury a dotáhnout to svým špinavým bojem až na premiéra.

Dost vážnou trhlinou téhle teorie je fakt, že Bárta svoje fízlování a dokonce ani vliv na vnitru po celou dobu nepoužil na svojí obranu. Nevím o žádném konkrétním případu, že by někoho vydíral, nebo mu vyhrožoval. Celá aféra je založená na tom, že ho několik naprosto očividných lhářů zcela nedůvěryhodně obvinilo z toho, že je uplácel a ještě navíc si úplatek vzali a mlčeli o něm.

Důvody proč byl Bárta zlikvidován pak jsou vyjmenovány v úvodu článku, prostě strašlivě nasral hodně lidí, kterým by mohl ještě pěkně zatopit, kdyby mu včas nezatli tipec a obklopil se lidmi, kterým příliš důvěřoval a byl vůči nim příliš měkký.

V současnosti díky tomu opět hrozí situace, že budeme mít ve sněmovně patovou situaci 100 na 100 a vládu spoléhající na hlasy naprosto zdiskreditovaných přeběhlíků.

Nejhorší na tom všem je, že korupce už zašla tak daleko, že v tomto státě nemáme prakticky ani jedno nezávislé médium, které by nešlo někomu na ruku. My dokonce ani moc netušíme, kdo tady skutečně vládne. Vzhledem k naprosté neviditelnosti premiéra Nečase si můžeme být jistí, že on to rozhodně není.

Díky tomu se z tohoto marasmu budeme hrabat opravdu jen těžko.

A BTW, v tom všem zmatku úplně zaniklo, že se Íčko rozhodl vrátit do politiky. Jak je vidět, jemu by se podobná patálie jako Bártovi stát nemohla.

Autor: Dan Vávra | pátek 8.4.2011 18:00 | karma článku: 37,30 | přečteno: 3941x
  • Další články autora

Dan Vávra

Děti jsou přežitek

Děti jsou otravná ekonomická zátěž a omezení pohodlí co pořád řve. Maximálně mít jedno aby člověk nepřišel do řeči, ale lepší je stejně kočka. A pak se jednoho dne po dekádách samoty vsáknete do matrace a nic po vás nezůstane.

21.1.2019 v 10:22 | Karma: 47,98 | Přečteno: 20810x | Diskuse| Společnost

Dan Vávra

Zakažte lůze myslet!

Dá se dosáhnout lepších zítřků pomocí cenzury a propagandy? Může cenzura existovat ve svobodné společnosti? Aneb cesta do pekel je dlážděna hloupými úmysly.

9.2.2017 v 0:07 | Karma: 36,73 | Přečteno: 2579x | Diskuse| Politika

Dan Vávra

Národ Putinových agentů

Vždy, když se vláda nějakého státu ocitne v úzkých a její vlastní občané jí přestanou důvěřovat, najde si nějakého vnějšího nepřítele a začne s ním urputně bojovat.

5.1.2017 v 18:30 | Karma: 39,78 | Přečteno: 2710x | Diskuse| Politika

Dan Vávra

Američan z Vysočan versus Rudolfinum

Pár dobrých rad pro všechny, co by rádi vylepšovali kulturní památky. Třeba budováním skleníku na střeše Rudolfina.

7.7.2015 v 1:32 | Karma: 41,71 | Přečteno: 5156x | Diskuse| Kultura

Dan Vávra

Občanská společnost, útočiště militantních egomaniaků

Aneb: kterak může menšina šikanovat většinu za její vlastní peníze. Navenek se tváří jako spasitelé vesmíru a velcí dobrodějové, ve skutečnosti se montují do věcí, kterým nerozumí, neumějí počítat do pěti a jde jim jen o to, vnutit ostatním svůj pohled na svět a to ještě za jejich peníze. Někteří z nich pak taky často lžou, a když je vyhodíte dveřmi, vrátí se komínem.

22.6.2014 v 23:19 | Karma: 44,70 | Přečteno: 11647x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10646x
Dělám videohry. Dřív jsem tu měl napsané, že jsem liberál, ale to bylo před tím, než se zcela otočil význam toho slova. Jsem tedy v něčem konzervativec, v něčem libertarián, ale škatulky my jsou vlastně zcela ukradené a řídím se podle sebe.

Facebook

Twitter

Instagram

Seznam rubrik