Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezva chlapící výtržníci

Exces Nejvyššího soudu byl jen špička ledovce a všichni víme, že náš právní systém, policie a soudnictví je v těžké krizi. Policie a soudy na jednu stranu tvrdě trestají pokusy o sebeobranu a na druhou stranu pachatelé a recidivisté mající na svědomí těžká ublížení na zdraví a usmrcení zcela nevinných lidí, dostávají nejnižší možné tresty.

Všichni už víme, že když vám někdo ukradne váš majetek a bude s ním utíkat po ulici od vašeho domu, je podle soudců skutek dokonán a vy nemáte právo s tím nic dělat a bránit svůj majetek. Co na tom, že pachatel ho má stále u sebe, čímž podle selského rozumu skutek krádeže stále trvá a vy stále máte právo ho chránit. Podle Nejvyššího soudu nemáte. Když tak učiníte a někoho při tom těžce zraníte, budete obviněni z vraždy.

Když se ovšem opakovaně ožerete jako prase a opakovaně budete bez řidičského průkazu brázdit jako hovado ulice měst ve vozidle bez technické kontroly, při čemž zabijete dítě, dostanete za to roky tři za nedbalostní ublížení na zdraví a maximální sazba která vám hrozí je pět let (více zde). Pokud po stejném činu utečete do zahraničí a bude vás hledat Interpol, dostanete roky čtyři (více zde). Pokud ožralí jak motyka nasednete do auta a smetete před diskotékou dav lidí, z nichž dva zabijete a několik jich těžce zraníte, dostanete pět a půl roku (více zde). Mohl bych pokračovat ve výčtu podobných případů, ale na ukázku to myslím bohatě stačí.

Hlavně, že se u nás strašně řeší nulová tolerance alkoholu. S tímto přístupem by nepomohla ani prohibice.

No a pak tu máme paragraf výtržnictví. Který se aplikuje na případy, kdy si jdete takhle po ulici a najednou přiběhne parta nějakých hajzlů a jen tak bezdůvodně, čistě pro vlastní pobavení, vás začnou řezat. Povalí vás na zem a pak do vás začnou kopat do hlavy. Za tento akt hrozí podobným hovadům dvě léta vězení. Může to probíhat i jinak. Ožralé hovado dostane chuť někoho zřezat v hospodě a tak do vás kupříkladu strčí na záchodě a následně vás tam seřeže co se do vás vejde. Bez jakéhokoli důvodu. Prostě jste byl na špatném místě, ve špatný čas a někomu jste se nelíbil. Jedna moje známá takhle přišla o otce, který se snažil v restauraci uklidnit nějakou bitku a jeden z jejich účastníků s ním hodil o topení.

Před pár týdny pak v jednom městečku nedaleko od místa kde jsem se narodil, jakési individuum začalo fyzicky napadat hosty v místní hospodě a to tak, že dost drsně, takže byla přivolaná policie. Policie pachele vzápětí propustila (mlácení někoho cizího popelníkem do hlavy ve stavu naprosté opilosti, je podle nich asi v pořádku) a tak se napadený za hodinku do restaurace vrátil s nožem s tím, že dokončí co začal. V okamžiku kdy klečel nad svým protivníkem a snažil se ho bodnout do krku se na něj vrhl jeden známý ve snaze ho zastavit a skončil s několika bodnými ranami v břiše. Pachatel následně utekl. Jsem zvědav z čeho bude obviněn. A jsem zvědav, co se stane policajtům, kteří takového člověka pustili na svobodu.

Do této kategorie zřejmě spadá i incident v Novém Bydžově, kde třináct mužů zkopalo do hlavy jiného muže tak, že musel být převezen do nemocnice. Policie teď dumá nad tím, z čeho je vlastně obviní. Uvažuje nad výtržnictvím. Nejvyšší sazba je tři roky, ale pouze v případě, že to činíte v organizované skupině.

UPDATE: Ukazuje se, že celý exces opět neproběhl tak jak bylo nejdříve naznačeno, ale že napadený předtím možná sám někoho napadl. Ať už je to jak chce, pointou tohoto příspěvku není samotná tato konkrétní událost, ale to, že policie obviňuje pachatele podobných činů z výtržnictví, místo z ublížení na zdraví, nebo v mnohých případech pokusu o vraždu, tak jako z něj obvinila pana Baštu. Z toho důvodu jsem si dovolil změnit i perex článku, protože se stal poněkud zavádějícím.

Tím, jak se zdá, dává naše justice normálnímu člověku, který se snaží bránit svůj majetek, jasný signál, že lidé, kteří zcela bezdůvodně, jen pro vlastní zábavu, napadnou zcela cizího člověka s úmyslem ublížit mu způsobem, kdy je velice pravděpodobné, že ho můžou zmrzačit, nebo zabít, jsou podle našeho právního systému mnohem méně nebezpeční, než lidé, kteří jsou obětí zločinu a snaží se bránit svůj majetek.

Kdyby pan Bašta, místo střelby po ujíždějcích zlodějích sedl do ukradeného auta a na mol ožralý je zkosil když postávají před diskotékou, kvůli které u něj kradli, nebo si na ně s partou kamarádů počkal někde na ulici a tam je ztloukl do bězvědomí, vyšel by z celé věci nejspíš lépe, než když po nich v okamžiku, kdy s jeho majetkem prchali z místa činu vystřelil aby je zastavil.

Nevím jak vám, ale podle mého selského rozumu mi to připadá naprosto šílené.

Autor: Dan Vávra | neděle 13.3.2011 15:31 | karma článku: 36,11 | přečteno: 2791x
  • Další články autora

Dan Vávra

Děti jsou přežitek

Děti jsou otravná ekonomická zátěž a omezení pohodlí co pořád řve. Maximálně mít jedno aby člověk nepřišel do řeči, ale lepší je stejně kočka. A pak se jednoho dne po dekádách samoty vsáknete do matrace a nic po vás nezůstane.

21.1.2019 v 10:22 | Karma: 47,98 | Přečteno: 20810x | Diskuse| Společnost

Dan Vávra

Zakažte lůze myslet!

Dá se dosáhnout lepších zítřků pomocí cenzury a propagandy? Může cenzura existovat ve svobodné společnosti? Aneb cesta do pekel je dlážděna hloupými úmysly.

9.2.2017 v 0:07 | Karma: 36,73 | Přečteno: 2579x | Diskuse| Politika

Dan Vávra

Národ Putinových agentů

Vždy, když se vláda nějakého státu ocitne v úzkých a její vlastní občané jí přestanou důvěřovat, najde si nějakého vnějšího nepřítele a začne s ním urputně bojovat.

5.1.2017 v 18:30 | Karma: 39,78 | Přečteno: 2710x | Diskuse| Politika

Dan Vávra

Američan z Vysočan versus Rudolfinum

Pár dobrých rad pro všechny, co by rádi vylepšovali kulturní památky. Třeba budováním skleníku na střeše Rudolfina.

7.7.2015 v 1:32 | Karma: 41,71 | Přečteno: 5156x | Diskuse| Kultura

Dan Vávra

Občanská společnost, útočiště militantních egomaniaků

Aneb: kterak může menšina šikanovat většinu za její vlastní peníze. Navenek se tváří jako spasitelé vesmíru a velcí dobrodějové, ve skutečnosti se montují do věcí, kterým nerozumí, neumějí počítat do pěti a jde jim jen o to, vnutit ostatním svůj pohled na svět a to ještě za jejich peníze. Někteří z nich pak taky často lžou, a když je vyhodíte dveřmi, vrátí se komínem.

22.6.2014 v 23:19 | Karma: 44,70 | Přečteno: 11647x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10646x
Dělám videohry. Dřív jsem tu měl napsané, že jsem liberál, ale to bylo před tím, než se zcela otočil význam toho slova. Jsem tedy v něčem konzervativec, v něčem libertarián, ale škatulky my jsou vlastně zcela ukradené a řídím se podle sebe.

Facebook

Twitter

Instagram

Seznam rubrik